![ریزمغذی های زیست فعال در قهوه](https://mohagheghsho.ir/wp-content/uploads/2022/12/ریزمغذی-های-زیست-فعال-در-قهوه.jpg)
در این مقاله قصد داریم به بررسی انواع ریزمغذی های زیست فعال در قهوه و فواید آن ها برای سلامتی بدن بپردازیم، پس تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
تاریخچه قهوه
همانطور که می دانید قهوه یک نوشیدنی محبوب است که در سراسر جهان مصرف می شود. از زمان ورود آن به عربستان از اتیوپی در چندین قرن پیش، کشت آن در سه منطقه از جهان، یعنی آفریقا، آمریکای لاتین و آسیا ادامه داشته است.
Coffea arabica و Coffea canephora دو گونه پر کشت هستند. دانههای قهوه سبز عمدتاً از کربوهیدراتها، لیپیدها، پروتئینها، فنلها، مواد معدنی، اسیدهای چرب، کافئین، تریگونلین و اسیدهای آمینه آزاد تشکیل شدهاند.
برشته کردن دانههای قهوه منجر به کاهش سطح کربوهیدراتها، پروتئینها، فنلها و اسیدهای آمینه آزاد میشود بدون اینکه تغییر قابل توجهی در سطح لیپیدها، مواد معدنی، اسیدهای چرب، کافئین و تریگونلین ایجاد کند.
فرآیند برشته کردن قهوه با واکنش میلارد همراه است و در نتیجه ملانوئیدین های پیچیده و مختلفی در قهوه ایجاد می شود که ۲۹ درصد از وزن کل قهوه برشته شده را تشکیل می دهد.
قسمت لیپیدی قهوه عمدتاً از تری گلیسرول ها و استرهای الکل های دی ترپن تشکیل شده و حاوی مقدار کمی استرهای استروئیدی، الکل های دی ترپن، استرول ها، توکوفرول ها، فسفاتیدها و مشتقات تریپتامین است.
تاکنون، بیشتر دی ترپنهای موجود در قهوه به شکل استرهای اسیدهای چرب، با بالاترین محتوای کافستول، کاهوئول و ۱۶-O-متوکسی کافستول وجود دارد.
فعالیت های بیولوژیکی ترکیبات زیست فعال در قهوه
نوشیدن قهوه ارتباط نزدیکی با سلامت انسان دارد. مطالعات تحقیقاتی قبلی نشان می دهد که زیست فعالی قهوه ارتباط نزدیکی با کافئین، اسیدهای کلروژنیک، تریگونلین، دی ترپنوئیدها (به ویژه کافستول و کاهوئول) و ملانوئیدین قهوه دارد.
فواید ترکیبات زیست فعال قهوه شامل کاهش خطر سرطان کبد، اثر ضد تکثیر بر روی برخی از رده های سلولی سرطانی در انسان، پتانسیل درمانی در برابر بیماری آلزایمر، و ظرفیت آنتی اکسیدانی از طریق تعدیل انتقال هسته Nrf2 است، که البته محدود به این موارد نیز نمی گردد.
کافئین
کافئین (C8H10N4O2)، یک آلکالوئید است که از نظر شیمیایی به عنوان ۷،۳،۱-تری متیل گزانتین شناخته می شود که از رایج ترین مواد محرک مورد مصرف در سرتاسر جهان می باشد. این ماده شامل دو حلقه متصل به هم است که به پورین ها معروف می باشند. کافئین در بسیاری از محصولات طبیعی و فرآوری شده یافت می شود. نمونه هایی از این منابع عبارتند از چای سبز، چای ماته، شکلات و نوشیدنی های کافئین دار و نوشیدنی های انرژی زا.
قهوه C. arabica و قهوه روبوستا C. canephora واریته (Robusta) نیز حاوی این ریز مغذی هستند.
مصرف کافئین اثرات مثبت بسیاری در آزمایش های مختلف انسان و حیوان نشان داده است. در دوز ۶ میلی گرم بر کیلوگرم از توده بدن، مشخص شد که این ماده دارای اثر ارگوژنیک، یعنی افزایش عملکرد ورزشی در مردان کم تحرک است.
اسید کلروژنیک
اسید کلروژنیک (که ربطی به کلر ندارد)، استری است که از واکنش اسید کافئیک با اسید ال-کوئینیک تشکیل می شود. از این رو اسید ۵-کافئویل کوینیک (۵-CQA) نامیده می شود.
اسید کلروژنیک یک ترکیب پلی فنلی است که در بسیاری از گیاهان به وفور یافت می شود و در برگ های تنباکو، درخت توت و دانه های قهوه وجود دارد.
مشخص شده که مسئول طعم گس قهوه دم کرده، همین ترکیب اسید کلروژنیک است. اثرات مثبت زیادی به اسید کلروژنیک نسبت داده شده است.
به عنوان مثال، اثر هیپولیپیدمیک آن منجر به کاهش وزن در موش های آزمایشگاهی شده است.
فعالیت های آنتی اکسیدانی این ترکیب فیتوشیمیایی در برابر آسیب ایسکمی-پرفیوژن مجدد (آسیب خونرسانی مجدد) و نیز آسیب اکسیداتیو ماکرومولکول ها مانند DNA، لیپیدها و پروتئین ها نشان داده شده است.
همجنین میکروارگانیسم های مختلفی نسبت به فعالیت های ضد میکروبی اسید کلروژنیک حساس هستند. اسید کلروژنیک قدرت آنتی هپاتیت B را در جوجه اردک نشان داده است.
آنالوگهای اسید کلروژنیک که فعالیتهای ضد HIV قابلتوجهی را نشان میدهند، سنتز شدهاند. اسید کلروژنیک نه تنها در برابر ویروس فعال است، بلکه عملکردهای ضد باکتریایی و ضد قارچی نیز دارد. در حداقل غلظت های بازدارندگی (MIC) 20-80μg/mL، رشد همه پاتوژن های باکتریایی آزمایش شده توسط اسید کلروژنیک مهار شد. همچنین در تحقیقی نشان داده شده است که مقاومت بالای میوه های هلوی نرسیده به قارچ پوسیدگی قهوه ای، Monilinia laxa، به دلیل محتوای بالای اسید کلروژنیک آنها است.
دی ترپن ها
دی ترپن ها گروهی از ترپنوئیدها هستند که معمولاً به عنوان متابولیت های ثانویه در موجودات زمینی و دریایی یافت می شوند.
آنها اغلب در یک زنجیره ۲۰ کربنه یافت می شوند که در آن واحدهای ایزوپرن با اشکال مختلف ترکیب می شوند و مجموعه ای از دی ترپن ها مانند انواع آبی اتان، سمبران، گواناکاستپن A، کوینونوئید، جاتروفا و کافستول و کاهوئل را ایجاد می کنند.
این ترکیبات و چندین مورد دیگر در قهوه، چای و گونه های مریم گلی یافت می شوند. برخی از آن ها از انواع قارچ Trichoderma longibrachiatum جداسازی شده اند.
دی ترپن ها انواع مختلفی از فعالیت های زیستی را از طریق مکانیسم های مختلف نشان داده اند. یک آلکالوئید دی ترپن جدا شده از اسفنج کارائیب Agelas citrina عملکرد ضد قارچی از خود نشان داده است.
آزمایش با نوع اوریدونین اثر ضد تکثیری آن را در برابر سلول های Jurkat مشتق از لوسمی نشان داده است. نوع ابی اتان برای رده سلولی سرطان پانکراس انسان MIA PaCa-2 سیتوتوکسیک بود.
عملکرد آنتی اکسیدانی در Salvia officinalis یافت می شود، و یک ایزوله از جلبک برزیلی Dictyota menstrualis پتانسیل ضد HIV این فیتوشیمیایی را نشان داده است. فعالیت های ضد میکروبی در یک بررسی اخیر یافت شده است. برخی از دی ترپن ها برای حشرات و جنین ماهی برنج ژاپنی medaka سمی هستند. ساختار کافستول در شکل ۳ آورده شده است.
تریگونلین
تریگونلین یک ترکیب نیتروژن دار، یک آلکالوئید پیریدین است که از متیلاسیون اتم نیتروژن اسید نیکوتین (نیاسین) به دست می آید. از این رو N-متیل نیکوتین اسید نامیده می شود. این ترکیب در دانه های کدو تنبل، حبوبات مانگرو، درخت مورینگا اولیفرا و قهوه یافت می شود. از آن به عنوان تفکیک کننده سطح برشتگی در قهوه های عربیکا و روبوستا استفاده می شود.
تریگونلین دارای اثر ضد دیابتی ثابت شده، می باشد. تجویز آن به موشهای مدل مبتلا به دیابت قندی منجر به کاهش سطح گلوکز خون در تست تحمل گلوکز خوراکی شده است.
همچنین اثرات مفیدی را در موش هایی که نوروپاتی محیطی دارند، نشان داده است، وضعیتی که هیچ داروی موثری برای درمان آن وجود ندارد.
مترجم: مونا چیت ساز
منبع : Bioactive Micronutrients in Coffee
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.