به جمع محققین ما بپیوندید!
سبد خرید
0

هیچ محصولی در سبد خرید نیست.

چلغوز چیست؟

چلغوز

چلغوز چیست؟ در این مقاله قصد داریم به بررسی دانه آجیلی چلغوز و خواص آن بپردازیم، پس با ما باشید.

درخت کاج چلغوز (Pinus gerardiana) گونه‌ای کاج است که در مناطق شرق افغانستان و شمال پاکستان و شمال غربی هند می‌روید. این درخت، یک درخت همیشه سبز کوچک و متوسط با شاخه های کوتاه و افقی است که با سرعت کم تا ۲۵ متر (۸۲ فوت) رشد می کند.

این درخت در تمام طول سال برگ دارد، و از ماه اردیبهشت تا خرداد شکوفه می دهد و دانه ها در مهر می رسند. همچنین می تواند در خاکهای سنگین و خاکهای فقیر از لحاظ تغذیه ای رشد کند. pH مناسب خاک آن اسیدی و خنثی می باشد. درخت کاج چلغوز به عنوان یک درخت، اهمیت کمی دارد، اما دانه ها یا آجیل های آن خوراکی هستند که اهمیت اقتصادی دارند.

این تنها کاجی است که از نظر جنگلداری اهمیت فوق العاده ای دارد زیرا اکثر قبایل منطقه Kinnaur در Himachal Pradesh (HP) (یک ایالت در مناطق شمالی هند) به درآمد حاصل از آجیل این درخت کاج وابسته هستند. این قبیله ها، دانه های این درخت کاج را برای امرار معاش خود برداشت می کنند. این امر همچنین بخش مهمی از رژیم غذایی آنها و همچنین تعهدات اجتماعی مختلف را تشکیل می دهد.

دانه کاج این درخت، که یک دانه آجیلی محسوب می شود و به آن چلغوز (Chilghoza) (نام این دانه آجیلی فارسی است و به معنای چهل غوزه یعنی چهل دانه در مخروط کاج) گفته می شود یک دانه بسیار مغذی است و به صورت خام و همچنین به صورت بو داده توسط مردم مصرف می شود. مغز این دانه شبیه به تخمه آفتابگردان و طعم آن مشابه بادام است. مغز این دانه، در پوسته قرار دارد و وقتی بو داده می شود، پوسته آن باز شده و مغز میوه از آن خارج می شود.

این دانه منبعی غنی از آنودین (یک ماده تسکین دهنده) است که ضعف عمومی انسان را بهبود می بخشد. همچنین به کاهش سطح کلسترول بالا و بهبود کلی چربی خون کمک می کند، زیرا این دانه آجیلی حاوی مقدار زیادی چربی غیر اشباع سالم است که برای کاهش سطح کلسترول بالا بسیار مفید است. دانه چلغوز حاوی لینولئیک اسید است که نقش مهمی در ناراحتی های قلبی دارد.

دانه آجیل چلغوز دارای خاصیت ضد باکتریایی، ضد ویروسی، ضد قارچی، ضد عفونی کننده، ضد فشار خون، خلط آور و مدر است. روغن بدست آمده از این آجیل برای پانسمان زخم ها، آرتریت مزمن، اختلالات تنفسی، سوختگی ، سرفه و سرماخوردگی و غیره استفاده می شود.

قبایل، به طور سنتی با اتخاذ روش قدیمی این محصول را فراوری می کنند. پس از برداشت مخروط و استخراج دانه آجیلی از مخروط ها، محصولات خود را بدون خشک شدن به معامله گران محلی می فروشند. بخشی از آجیل ها به دلیل تعهدات اجتماعی بدون خشک شدن ذخیره می شوند. عمر مفید آنها به دلیل حمله قارچ های انباری کوتاه است. بنابراین، خشک کردن اولین قدم برای افزایش عمر مفید آجیل چلغوز است.

خشک کردن، با جلوگیری از فعالیت قارچی از تلفات آجیل پس از برداشت جلوگیری می کند، از آسیب حشرات جلوگیری می کند و ثبات شیمیایی و فیزیکی غذا را بهبود می بخشد.

در بخش زیر به بررسی برخی خواص تغذیه ای چلغوز می پردازیم:

منبع خوب اسیدهای چرب ضروری

آجیل ها منبع خوبی از چربی هستند، دانه آجیلی چلغوز حاوی نزدیک به ۹۰ درصد اسیدهای چرب غیر اشباع سالم است که ۵۱ درصد آن اسید لینولئیک و ۳۷ درصد اسید اولئیک است. این ترکیب چربی های سالم در چلغوز نقش مهمی در محافظت از قلب ایفا می کند، از بروز بیماریهای مرتبط با قلب جلوگیری می کند و در نتیجه باعث سلامت قلب می شود.

نسبت مناسب چربی های اشباع در چلغوز شامل پالمیتیک، استئاریک، لیگنوسریک، آراشیدیک و میریستیک است که در کاهش سطح کلسترول تام و بهبود مشخصات چربی کمک می کند.

اسیدهای چرب زنجیره بلند موجود در آجیل چلغوز باعث ترشح هورمونی به نام CCK-8 می شود ، هورمونی که باعث احساس سیری می شود و اشتها را مهار می کند. بنابراین، دانه آجیلی چلغوز، یک میان وعده ایده آل برای همه کسانی است که به دنبال کاهش وزن هستند.

منبع خوب پروتئین

دانه آجیلی چلغوز منبع عالی پروتئین گیاهی و انتخاب مناسبی است برای اینکه در برنامه غذایی گیاه خواران اضافه شود. نسبت متعادل اسیدهای آمینه ضروری در چلغوز، آن را به منبع فراوان پروتئین تبدیل می کند. لیزین یک آمینو اسید ضروری موجود در چلغوز است که در سایر غلات حداقل است، بنابراین آجیل چلغوز در صورتیکه به آردهای غلات اضافه شود باعث غنی سازی ارزش غذایی آن ها می گردد. علاوه بر این، پروتئین های موجود در چلغوز به کاهش فشار خون کمک می کند.

منبع خوب آنتی اکسیدان ها

چلغوز دارای محتوای بالایی از آنتی اکسیدان است که شامل گالوکاتچین، کاتچین، لوتئین، لیکوپن، کاروتنوئیدها و توکوفرول ها می باشد. خواص آنتی اکسیدانی قوی موجود در چلغوز در دفع رادیکال های آزاد سلول ها و مبارزه با استرس اکسیداتیو بسیار مفید است. علاوه بر این، این دانه آجیلی به کاهش التهاب کمک کرده، ایمنی را تحریک می کند و از بروز بیماری های مزمن جلوگیری می کند.

منبع انرژی

چلغوز در مقایسه با بادام، بادام زمینی، پسته یک منبع عالی انرژی است، بنابراین می تواند شما را سیر نگه می دارد و احساس گرسنگی را مهار می کند. این آجیل می تواند یک افزودنی ایده آل برای بیمارانی باشد که به رژیم های پر انرژی نیاز دارند و برای کودکانی که سوءتغذیه دارند و می خواهند وزن مناسبی داشته باشند.

روغن چلغوز

روغن چلغوز دارای رایحه ای ملایم با طعم شیرین است و به طور گسترده ای در طب سنتی استفاده می شود. خواص ضد ویروسی، ضد باکتریایی، ضد قارچی، ضد عفونی کننده و خلط آور در درمان بیماری های مختلف مفید است. علاوه بر این، از آن به عنوان روغن حامل در رایحه درمانی و محصولات زیبایی نیز استفاده می شود.

 

 ۵ خاصیت چلغوز

بررسی خشک کردن و نگهداری چلغوز

44
ارسال دیدگاه
توسط
تومان